Ritajärven suojelualue Valkeajärvi 13.4.2018

Ole hyväkirjaudu sisään tai rekisteröidypitääksesi viestistä.
Tarinat

Pääsin töistä kerrankin hieman aikasemmin, tosin ilmeisemmin väärinkäsityksen vuoksi mutta pääsin kuin pääsinkin, silläpä hieman extempore päätettiinkin lähteä perjantaina tutustumaan Ritajärven suojelualueeseen vaikka alunperin ideana oli mennä sunnuntaina.

Tällä kertaa matkassa oli Iina ja koiransa Femma, sekä minä koirieni Hannan ja Onnin kanssa. Tuo Ritajärven luonnonsuojelualue sijaitsee Sastamalassa ja lähistöltä löytynee myös kotieläintarha, siispä kesällä lapsiperheillekkin erittäin hyvä ja optimaalinen reissukohde jossa on näkemistä jos jonkinlaista!

1

Hyvät merkinnät ja selkeät kartat

Alue oli erittäin hyvin piirretty karttaan ja karttaan väreillä merkitty reitit jotka puolestaan oli puihin kiinnitetty muovisilla värimerkeillä, siispä pystyi olemaan tietoinen mitä polkua juuri kulkee ja mihinkä on menossa, myöskin kyltit oli pystytetty ja niitä oli runsaasti, vaikka välimatkat olivat pieniä niin silti oli hyvin selkolukuiset ja kiva tietää että 300metrin päässä on seuraava näkemisen arvoinen paikka yms.
2

3

4

5

Jäiset polut ja lumiset pitkospuut

Näin keväällä alue oli suureltaosin vielä lumen ja jään peitossa. Vesi valuu kallioisilta rinteiltä poluille joista sitten jatkaa matkaansa itse järveen. Jäätä löytyi hyvinkin paljon ja tampattu lumi jäätyessään on pitkäkestoista eli en nyt ehkä ensi viikonloppuna uudelleen menisi jäälle liukastelemaan, mutta kun kelit lämpenevät ja polut sulaa niin ehdottomasti uudelleen, nimittäin polut olivat näin talvellakin helppokulkuisia ja avoimia, kesällä varmasti järjettömän mukavia kävellä!
6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Alueelta löytyi hulppean kokoisia kiviä

Kuvissa näitä kivien kokoja ei pysty näyttämään oikein, vielä alhaalta ylöspäin perspektiivinä tuo kivikkoinen alue näytti paikkapaikoin jylhältä. Yhtään Kintulammin ''Kirkkokiveä'' haukkuakseni, niin sillä ei ole mitään tekoa näiden kivien kanssa, nimittäin näissä sentään oli oikeasti jotakin nähtävää ja ihailtavaa ihan jo sijaintiensa puolesta, eikä näitä sen kummemmin ole merkitty mutta kyllä näkee kun ympärilleen katselee.
18

19

20

21

22

Nuotiopaikka polkujen risteyksessä

Polkuristeykseen ja ylätasanteelle rakennettu nuotiopaikka oli avoin ja mukavantuntuinen, tässä paikassa oli muutamankinlaista maastoa, tämä kukkula ikäänkuin halkaisi alueen kahdenlaiseksi maastoksi ja paikanpäälle pääsi hyvin tehtyjä rappusia kiiveten ja tämän rappusten alapäässä on muutes laituri!
23

24

Huussi oli priimaa kamaa!

En ole aijemmin nähnyt näin viimosenpäälle rakennettua huussia, oli nimittäin istuimet ja kaikki viimosen päälle. Biohuussi ilmeisemmin kompostorilla ja kaikilla höysteillä. Puhdas ja selkeästi hyvin pidetty, toivotaan että myös pysyy siistinä ja jokainen siivoisi jälkensä.
25

Tuoksui vieläkin

Tämän järven ympäriltä löytyi paikkapaikoin suopursuja mutta yksi kohta oli valtoimenaan ja tuoksu tuntui jo näin kevät-talvellakin, mitenkäs käy kesällä? Oh, pakko käydä haistelemassa :D
26

27

Puita oli riittämiin!

Poikkeuksellisesti täältä löytyi valmiiksi klapeiksi pilkottuja puita, ikäväkyllä eivät olleet vielä rantautuneet katokseen jotenka märkiähän ne oli ja hieman oli vaikeuksia saada nuotiota syttymään, mutta kyllä se siitä sitten lähti kun jotkut olivat jättäneet kuivattuja puita laavuun ja niinpä me kuivasimme nuotiolla kasapäin puita ja jätimme seuraavia odottamaan, jätimme myös osittain poltetut puut nuotion reunalle olettaen, että 16:00 jälkeenkin saapuu perjantaina upeana päivänä porukkaa, kuitenkin odotimme hiilloksen sammuvan.
28

29

Märkäpuu ei pala, mutta kuivattuna palaa

On hassua sanoa, että ''Kyllä märkäpuu palaa'' mutta faktahan on se, että se puu kuivahtaa sitä mukaan kun syttyy, ei vesi pala, kai?! :D
30

31

Hiilenä paikanpäällä

Hiillos oli hyvä, mutta en tohtinut alkaa siivoilemaan tätä laavulla varustettua nuotiopaikkaa. Toivoisin että jos jollakin olisi esimerkiksi lapio mukana niin kaivaisi hieman auki tätä, oli nimittäin jo niin korkealla hiilloksien jämät roskineen kaikkineen, että sain käsin kaivaa vähän syvemmäksi, jos olisi ollut ämpäri mukana tai jokin mihinkä olisin saanut roiskastua nuo ylijäämät niin olisin vienyt vaikka roskiin kun sisälsi muovia, lasia, metallia ja mutaa. Olisi kiva kun odotettaisiin sen nuotion sammumista, eikä kaadettais aina vettä päälle, varsinkin kun ihmiset tuppaavat polttaa kaikki roskat nuotiolla niin jos ja kun kerta niin halutaan toimia, olisi hyvä että poltettaisiin sitten niin että ne kans katoaa kokonaan, eikä jätettäisi seuraaville riesaksi.
32

Makkaratikuista pisteet!

Oli ihan äärettömän siistiä bongata laavun kyljessä kasa makkaratikkuja! Tänne voi siis lähteä vesipullon ja makkarapaketin kanssa seikkailemaan, puut ovat valmiina, tikut, paikat suht siistejä ja kaikinpuolin mukavaa seutua. Joku oli kahviakin jättänyt sekä sytytyspaloja yms. Paikalla tuntui olevan selkeästi ystävällinen henki. Kiitos ihmisille myös yleisestä siisteydestä, nimittäin maasta ei löytynyt roskia, mutta roskapusseja löytyi laavusta kasapäin :D
33

34

35

Pikkusilta

Voisin miltein kuvitella, että kun on polku joka haarautuu ja kuitenkin metrin päästä hakeutuu samalle kohalle, niin tämä pikkusilta on rakennettu huumorilla tähän :D Tuostahan ei ole pakko kulkea koska kuvastanähden oikealta puolelta tuo pikkusillalla varustettu polku yhdistyi tähän polkuun jolla seison. Tämä on mielestäni sitä henkeä mikä sai tämän paikan eloon. Täällä EI ole säästelty talkootöissä vaan on rakennettu hemmetin hyvin sillat ja rappuset, laavut ja katokset!
36

Tässä hyvää esimerkkiä silloituksesta

Koska alue on kivikkoista, on paikalle rakennettu pitkiä siltoja ja olivat erittäin tukevia ja siistejä, myöskin ihan uusia mutta näihin on todella nähty vaivaa ja mietitty tarkoin kuinka tehdään. Oli mielelle kuin sielulle ja koirille mukavaa kulkea :)
37

38

Kolmas ylläri nuotiopaikka

Tämä nuotiopaikka oli merkitty karttaan, mutta en edes muistanut sitä. Paikkana kyllä kiva ja puitakin löytyi joka oli myös hyvin kiva! Kohteena hieno, mutta paikkana vilkkaana aikana aikas hankala kun ihmisiä kävelee suoraa nuotion vierestä, mutta mikäpäs siinä kun samassa hengessä porukka menee.
39

40

Loppusepostus

Alue oli todella hyvä ja fiksussa kunnossa, suosittelen tätä paikkaa ehdottomasti ja varsinkin koirat nauttivat! Ei ollut oikeastaan mitään kohtaa missä koirat olisivat kompuroineet, tosin nämä koirat kulkevatkin polkuja pitkin koska muualle ei saa mennä ilman lupaa ja nuotiopaikoilla pysytellään nuotion läheisyydessä ihan luonnonrauhaa ajatellen ja kytketään välittömästi muita nähdessä. Alueella ei ollut nauloja pystyssä pitkospuissa kuten Riuttaskorvessa Haukijärvellä on, tästä syystä en lisännyt kuvateksteihin erityisemmin mitään, koska tämä oli vaan huippu mesta, siirtyy yhdeksi lempipaikoistani ehdottomasti. Alue sijaitsee Tampereelta noin 45min ajomatkan päässä Sastamalassa, helppo ajaa ja helppo myös löytää. Naviin vain Ritajärventie ja paikka löytyy takuulla!

Vastaa