Ritajärven suojelualue Alinen Ritajärvi 12.4.2018

Ole hyväkirjaudu sisään tai rekisteröidypitääksesi viestistä.
Tarinat

Tällä kertaa mukana oli Ida ja koiransa Olga. Ida:lla oli myös kamera mukana, mutta ei kokenut niinkään fiilistä kuvailla sen erityisemmin ja minä amatöörinä napsin lähemmäs 200 kuvaa sieltä sun täältä, tosin enpä niihin sen erityisemmin muutenkaan keskity kun lähinnä muistoksi ottelen.

Alueen valtaukselta vuorossa oli Alinen Ritajärvi, mutta kävimme pyörähtämättä Valkeajärven parkeillakin ja se oli aivan täys, autoja parkkipaikalla ja pientareilla hillittömän paljon, niinpä päätettiin etsiä tuo Alinen Ritajärven parkkipaikka ja se ei ollutkaan ihan helppoa, siitäpä lisää kuvien kera…

1

Alinen järven parkkipaikka ''piilossa''

Tätä parkkipaikkaa ei välttämättä helpolla löydä, nimittäin mikäli tulee Valkeajärveltä / Porin suunnalta, navigaattori opastaa yksityistietä kulkemaan ja se ei ole vaihtoehto. Myöskin tiet ovat kaameassa kunnossa, onneksi autoni sopii maastoon kuin maastoon, kyseessä on siis hieman korotettu RXH peugeot Hybridi 200hp 4Wd jossa siis kaksi moottoria ja täten siitä löytyy edestä Dieselkone ja takaa akut sekä sähkömoottori jotka voi kytkeä toimimaan samaan aikaan. Miksi ajan farmarihybridillä? Noh, taloudellisuuden vuoksi, en ekologisen ajattelutavan vaan taloudellisuuden, koska 4litraa / 100km on näinkin isosta autosta jo hyvä ja kukkarolle taloudellinen kulutus reissatessa + auton ominaisuudet ovat olleet loistavat siihen nähden, että kyseessä on kaupunkiauto mutta kulkenut moitteetta hangessa, routaisessa mutamaassa yms. Sitten takaisin itse reissuun. Tämä parkkipaikka on hankala löytää ja usko saattaa loppua kesken kun tie pienenee ja muuttuu pikkuhiljaa enemmän traktoritieksi, kaikki yksityistiekyltit ja vähän ajettu tie, navigaattorikin lopetti ohjeistamisen ja kartan mukaan risteyksiä ei mukamas ollut vaikka OLIHAN NIITÄ! Mutta olettaen ajeltiin, lopunviimein tie lähti kaartamaan oikealle josta lähdettiin etsimään kääntöpaikkaa koska usko yksinkertaisesti loppui että yleistä parkkipaikkaa löytyisi ja kas, yhtäkkiä tie muuttuikin soratieksi ja heti perään löytyi kuvassakin komeileva parkki-infopiste...
2

Kamat kasaan ja tutkimaan

Koirille löytyi helppokulkuinen polku, mutta me ihmiset ei tuossa jäänpäällä päästy kulkemaan rikkomatta sitä ja siten pudoten suhteelliseen kovaan kevätvirtaukseen, tästä siis kiersimme ryteikön kautta hyppien kuin tartsanit jotta pääsisimme takaisin polulle.
3

Pujottelurata

Sitten alkoikin komea pujottelurata. Idahan painoi sellasta vauhtia että se miltein juoksi raparoiskuen ja hyppi ties millä volteilla esteradan ylitse välillä ukemeita heittäen ja syöksyen multaan kuin inttiin saapunut nuorukainen, kun itse vasta kiristin kengännauhoja ja kuljin kuin vainoharhainen ampiainen päänympärillä tutkien puiden koostumusta ja paikkaa mistä pääsisin menemään helpoiten.
4

Tukkijoki vaiko puro?

Polut olivat komeasti virtauksien vallassa, niinpä jälleen kiersimme onneksi tällä kertaa hiukan siistimpää aluetta sen sivuja mukaillen.
5

Maisemointia

Jo heti alussa alkaneen ryynäämisen jälkeen oli kiva nähdä hieman aluetta paremmin, se loi hiukan uskoa siihen, että ei tämä nyt välttämättä ollutkaan ihan kamalin reissuvalinta keväälle.
6

Kaatuneitapuita ja pitkospuita vedenvallassa

Tämä oli mielestäni mielenkiintoisinta, samalla kun yrität katsoa ettei puut kaikkine narinoineen ja heilumiseen kaadu päälle niin sait katsoa myös eteesi pitkospuilla kävellessä ja tuumailla, kuinka paljon vettä kengät kestää koska ohittamaan kovinkaan järkevästi ja koirathan ne aina päättivät leikkiä joka lätäkössä, että se niistä puhtaista housuista :D
7

Olihan sitä hyvääkin polkua

Jottei nyt ihan kamalaksi menisi, niin olihan sitä miellyttävempääkin taivalta tarjolla, kuten tässä ja laitanpa peräjälkeen tästä lähtevää maastoa joka itse asiassa oli aika komeankin näköistä.
8

9

10

Alueella oli tähän saakka erittäin hyvin merkitty reitit, myöhemmin paikat hiukan olivat hakusessa kun joutui kiertelemään.
11

Varmasti löytyy nuotiopaikka!

Jottei nyt jäisi kenellekkään epäselväksi, niin kyllä tämä on nuotiopaikan kyltti, monella se saattaa jäädä näkemättä kun ohikävelee ja katselee mihinkä astuu, kun päätä kääntää vasemmalle polulta niin näkee tämän kyltin joka opastaa heti vieressä olevalle nuotiopaikalle, mietin että olisikohan tämän kyltin voinut sijoittaa seuraavan männyn kohdalle, jotta varmasti nyt tietäisi missä kohtaa se nuotipaikka sijaitsee :D
12

Ylös ja alas, kivikkoa ja metsikköä

Tämä on oikeastaan kivakin reitti, pieniä haasteita mutta kuitenkin maasto oli hyvin vaihtelevaa. Nämä linja-aukeat ovat toki ihmisentekemiä mutta silti jotenkin karullatavalla upeitakin, kivikkoa ja polut olivat sellasta muussia ettei mitään järkeä, näinpä parempi hyppiä kiviäpitkin ellei halua upota polviamyöten mutaan, koska vesi valuu rinteiltä mutaa pitkin järveen.
13

Nättiä ja kaunista metsikköä

14

15

16

17

Vesittynyt polku

Tämä polku itse asiassa kulkee tuosta kuvan vasemmasta reunasta, meille kun ei sattunut kahluuhousuja eikä saappaita mukaan, niin päätimme kiertää tämän
18

Tässä kuva varsinaisesta polusta :D

19

Paras ylityskohta

Sikäli olet rajoittunut kulkemisen ja hyppimisen suhteen, niin tätä reittiä ei välttämättä kannata valkata. Kivet eivät onneksi olleet liukkaita, että muutamalla loikalla pääsi ja koiratkin pääsivät hiukan empien yli. Virtaus oli kyllä hieman kova, mutta ei se koiria mukanaan vie, ellei nyt ole hyvin pienestä koirasta kyse, mutta sen kokoisen voikin jo ottaa syliin ja kipittää kivetyksiä pitkin. Kivissä näkyy selkeästi jälkiä, että ei me ensimmäisiä oltu jotka valitsivat tämän reitin. Sinällään jännä, että Valkeajärven alueella nämä tälläiset kohdat olivat silloitettu, mutta tälle ''keltaiselle'' polulle ei oltu kyllä tehty mitään erityisempiä oikoreittejä tai helpotteita.
20

Vesiesteiden jälkeen

Vesiesteiden jälkeen päästiin kuivallemaalle ja edessä häämötti vanha metsätraktorin reitti, tässä ilmeisesti yhdistyy punainen ja keltainen reitti, mäen päällä on seuraavassa kuvassa esitelty infopiste johonka tulen todennäköisesti seuraavalla kerralla itse autoni kanssa.
21

Iso aava parkkipaikka ja infopiste

Tämän oli hyvin laaja alue, takanani tie päättyi jonkinmatkan päähän metsään ja edessä tie tuntui jatkuvan vähän matkaa, eli tilaa on parkkeeraamiseen hyvinkin reilusti. Täältä todennäköisesti on helppo lähteä metsään kävelemään, vaan enpä voi vielä sanoa sen kummemmin kun tämän alueen reitti ei ole tuttua, siispä jatkoimme takaisin keltaista polkua pitkin.
22

Pitkospuut suon ylitse ja vedenvallassa

Nämä pitkospuut olivat miltein kokonaan vedenalla ja pitkospuut näyttivät alkuun siltä, että kyllä niitä pitkin pääsisi kulkemaan, mutta nehän kelluivat tuossa, elikkä päätimme lähteä suunnistamaan ''keltaistareittiä'' kohden suoraa metän läpi hieman korkeammalta ryteikköjä hamuten ja siellä riehuen tarpoen ja hermoje kiristellen, välillä jalka uppos ja välillä löytyi jokin kanto milloinka sai huilata hetken.
23

Komea nuotiopaikka pitkospuiden välissä

Kun pääsimme hiukan kuivalle maalle ja löytyi pieni reitti polun ja järven reunalta jota pitkin pääsi harppomaan niin lähdin rintarottingilla katsomaan vielä tätä nuotiopaikkaa ja maisemat olivat kyllä komeat! Tänne tosin ei pääse vielä kahlaamatta vedessä, itselläni pitkävartiset vedenkestävät maiharit jotenka niiden avulla selvisin sukkia kastelematta.
24

Nuotiokin oli puoliksi vedessä, tämä on sitä varmaa avotulentekemistä jolloinka ainakaan toiseen suuntaan ei pääse leviämään, ainakaan helposti :D
25

Kivikkoista ja hieman nähtävyyksiä

Suoalueen jälkeen alkoi tulemaan kivikkoa ja ihan näkemisenkin arvoista aluetta, ei välttämättä mitään henkeäsalpaavaa mutta kuitenkin syytä katsella ympärilleen ja ihastella mitä historia ja eri aikakaudet on saaneet aikaan.
26

Kiersimme punaista reittiä pitkin

Keltainen polku oli niin vesittynyt, että punaista reittiä pitkin osittain ja jos karttaa nyt oikein tulkitsin, niin tästä myös se keltainen polkukin menisi, koska menevät jotkin matkaa samaa polkua, mutta keltaisia merkkejä ei näkynyt, eikä niitä muovisia lätkiäkään, tästä voisi päätellä että alueeseen on panostettu ihan toisellatavalla kuin tuohon valkeajärven alueeseen.
27

Näkemisen arvoinen kallio!

Mikäli tulet tähän kohtaan ja näet tämän näkymän, niin kiipeä ylös! Siellä on komeaa, kuvia en oikein saanut koska alue oli niin iso ja kauempaa olisi joutunut puiden läpi kuvaamaan. Tuo kauimpana oleva korkea kivi menee tälle tasolle jossa kuvassakin seison ja sieltä menee alta polku kivikonläpi, käy vaikka huviksesi katsomassa mitä sinne on seiniin kirjoiteltu, saatat jopa yllättyä! ;)
28

Vuokramökki polunvierellä

Alueelta löytynee jokunen vuokramökki, jännä kyllä kun muilla alueilla mökkien ovessa on vuokrausohjeet niin täällä Sastamalassapa laitetaankin vedenmittaustulokset etuoveen?! Mutta mökillä ei puusta ollut puutetta ja samoten sisälsi hienon laiturin joka sisälsi terassimaisen nuotiopaikankin. Tämän mökin vastarannalla olevassa saaressa on myös mökki, voisin kuvitella sen olevan saunarakennus tai sellaiseen se olisi optimaalinen, nimittäin mökiltä löytyy myös vene ja airot!
29

Tästä mökin reunalta lähtee suora polku edellä mainittuun nuotiopaikkaan ja vain parinsadan metrinpäässä!
30

Ylös päin hop hop!

Ylöspäin oli mukava mennä jo ihan syystä, että se merkitsi vedenyläpuolelle nousemista, näiden rappusien jälkeen olikin ylhäällä komeat maisemat, olisin miltein itse rakentanut sinne nuotiopaikan maisemien vuoksi, mutta ehkä kesällä liiankin vaarallinen alue kun oli kuivaa kasvustoa täys ja hyvin helposti syttyvää.
31

Melkein kuivat pitkospuut

Näiden pitkospuiden alkupää oli vedenvallassa mutta muutoin pääsi kävelemään kuivinjaloin. Pitkospuiden keskeltä järvelle päin katsottuna maisematkin olivat nättiä.
32

33

34

Sinisen polun aluetta

Tämä reitti kulkee hetkenmatkaa sinisenpolun reittiä, edellisestä kirjoituksestani tämä polku kulkee juuri päinvastoin ja paikka jossa kiivettiin ylös punaista kotaa kohden niin sieltä jatkui sitten keltainenpolku, oikeastaan tämä polku haarautuu miltein tämän sinisenpolun eli Valkeajärven näyttivimmän osan läpi...
35

36

Hetken hiekkatietä

Monesti tulee ihmeteltyä, että miksi yhtäkkiä tulee hiekkatietä mutta tässä oli ideana kenties se, että Valkeajärven luona ollut avarampi laavupaikka piti sisällään pohujapöntön ja tient reunassa oli myös yksityistiekyltti eli autolla voi ajaa vaikka firman bileisiin tai kenties joku ajaa mökilleen tätä tietä pitkin?!
37

Keltainen polku jatkuu

Kyltti sanoo että Harjunpääntiellä olevalle parkkipaikalle 1.4km, eli milteinpä voitonpuolella koska koko reitti oli sen 4.8 + vaadittavat kierrot eli kävelimme noin 6-7km kierrellen :D
38

39

Viimeinen nuotiopaikka ja tauko

Pääsimme rämpimisen jälkeen viimeiselle nuotiopaikalle josta näkyi suuresti reitti jota kuljimme, auto myös näkyi täältä ja vastarannalla oleva nuotiopaikka josta itse asiassa esittelin juuri sitä ''nuotiokylttiä''.
40

Vastarannan nuotiopaikka

41

Hyvää pitkospuuta

Tämä pätkä olikin helppokulkuista ja ongelmatonta, toki hiukan tuli lätäköitä vastaan, mutta niiden kiertäminen oli helppoa. Varsinkin kun oli saanut levähtää hieman reissusta ja ottaa reput ja kamat pois hartioilta.
42

43

44

45

46

47

48

Hiillosta tekemässä

Keräsin kaikki hiiltyneet puut läheltä ja kuivasin niitä hetken, mielestäni jo valmiiksi hiiltynyt puu syttyy helposti ja se myös luo nopeasti makkaranpaistoon sopivan hiilloksen hyvinkin ripeästi PLUS ei tule niin paljon hylkypuuta, silläpä pyydänkin rakkaat reissaajat, että siirtäkää hiiltyneet puut siihen nuotion viereen, älkää jättäkö nuotioon tai heitelkö niitä ympäri pitäjiä! Oikeesti, joku tuo nää puut tänne ja näistä myös maksetaan, se että tälläinen on meille suotu ilmaiseksi, niin pidetään alueista huolta ja siistitään niitä. Itse poltin tuossa tippuneita risuja sun muuta luonnonroskaa. Otin myös roskia hieman mukaani vaivihkaa mitä joku oli jättänyt.
49

Lettuja kermavaahdolla ja hillolla

Meiltä uupui rasva mutta saatiin kuitenkin ilman sitäkin hyviä lettuja aikaan. Makkaroista en jaksanut ottaa kuvia kun kaikki tietää miltä makkara näyttää, myöskin mukana tehtiin pannukaakaot joka vahingossa kiehahti liika ja puolet imeytyi maaperään, ensikerralla ehkä pienemmälle keittimen liekkiä ja miksikö keittimellä? Siksi, ettei täältä löytynyt mitään ritilää ja en viitsinyt katkoa oksia tehdäkseni telinettä, keitin oli myös helpompi ja nopeampi vaihtoehto :D
50

Loppupätkää

Loppupätkä matkasta oli osittan metsätraktorin reittiä kulkeva ja paikkapaikoin vieläkin päästiin rämpimään metsään kiertämään vesittyneitä alueita.
51

Vastarannalla tuttu nuotiopaikka

Tosiaan, reitti kiersi tuon niemekkeen kautta rantaa pitkin parkkipaikalle, reitin varrella näkyi nuotipaikka komeudessaan missä juuri oltiin. Tämä sijainti on siitä kiva, että siitä näkee kaikki infopisteeltä tulevat! Täten pystyi laittamaan etukäteen koirat kiinni, vaikka ruokahan niitä enempi muutenkin kiinnosti.
52

Loppupuhe

Reissu oli lopunviimein kaikista harmeista huolimatta mukava ja lepposa, en kuitenkaan suosittele ihmisille jotka eivät ole valmiita suhteellisen rankkoihin kiertoreitteihin kaukana polusta, vastaantulleet ihmiset lähestulkoon jokainen heistä jätti väliin ja palasi takaisin autoilleen kun ei ollutkaan niin kivaa, meille takaisinlähtö ei ollut vaihtoehto. Kesällä reitti on varmasti todella mainio ja suosittelen lämpöisesti :)

Reactions

0
0
0
0
0
0
Olet jo reagoinut tähän viestiin.

Vastaa